Cum să ne hidratăm pentru a ne îmbunătăți sănătatea și longevitatea
Hidratarea organismului cu apă este în topul modalităților de supraviețuire – fără apă, ajungem la deshidratare, care în special pe timpul verii poate cauza umflarea membrelor inferioare, amețeală, oboseală, slăbiciune, infarc și chiar decesul dacă cantitatea de apă din organism scade sub 10% decât în mod normal.
Consumul corespunzător de apă, oferă organismului o serie de beneficii:
-reglează temperatura corporală
-ajută la producerea de salivă și enzime digestive
-ajută la metabolizarea macronutrienților (grăsimi, carbohidrați, proteine), din mâncare și le transformă în energie
-ajută la regenerare celulară
-lubrifiază articulațiile
-ajută la eliminarea toxinelor
– menține sănătatea rinichilor
Pentru a beneficia de toate aceste facilități, este important ca apa să ajungă în celule. Pentru a se întâmpla acest lucru, este necesar să se realizeze corect schimburile de elctroliți dintre membranele celulare. Băutul apei nu este suficient pentru ca acest lucru să se întâmple. Deseori, este eliminată prin urină înainte ca ea să hidrateze celula. Cele mai eficiente și la îndemână metode pentru ca schimburile de electroliți să aibă loc, și apa să ajungă în celulă sunt: consumul de fibre din legume, fructe, cereale, consumul ponderat de sare. La naștere, avem 75% apă, pe parcurs, la perioada adultăa jungem la 65% apă, iar la batrânețe suntem sub 60% apă. Prin urmare, sursa longevității și tinereții este consumul de apă, care împiedică uscarea celulară.
Sezonul cald crește riscul de deshidratare, prin urmare este important să cunoaștem semnalele deshidratării: dureri de cap, amețeală, piele uscată, volum urinar redus și închis la culoare, confuzie. Pentru a nu ajunge în situații limită din acestea, beți cantitatea de apă necesară corpului dumneavoastră. O puteți afla înmulțind 0.35 cu numărul kilogramelor pe care le aveți.