Antioxidanții sunt fără dubiu o parte esențială pentru o sănătate de fier. Dar ce sunt mai exact antioxidanții, care sunt beneficiile lor și unde îi găsim?
Așadar, să luăm întrebările pe rând: antioxidanții sunt molecule ce ajută la inhibarea efectului oxidant al altor molecule, mai exact al radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule cărora le lipsește un electron, pe care îl “fură” de la proteinele din corp, ceea ce afectează structura ADN-ului dar și structura altor celule, ajungând să creeze efectul “bulgărului de zăpadă” – moleculele încep să fure câte un electron unele de la altele, fiecare devenind câte un radical liber. Care sunt efectele: îmbătrânire prematură, celule deteriorate, slăbirea sistemului imunitar, ceea ce pot duce la peste 60 de afecțiuni, printre care: cancer, cataractă, ateroscleroză, Parkinson. Aici intervine rolul antioxidanților, pentru că ei sunt cei care protejează organismul de aceste efecte nedorite.
Beneficiile antioxidanților:
Unde găsim antioxidanții:
Surse excelente de antioxidanți pot fi găsite în fructe și legume. Nivelul de antioxidanți poate fi măsurat cu ajutorul ORAC (oxygen radical absorption capacity). Măsurătoarea ORAC testează capacitatea unui aliment de a absorbi și elimina radicalii liberi. Aceste măsurători au fost dezvoltate de Institutul Național de Îmbătrânire și s-au bazat pe valorile de 100g ale alimentelor cercetate. Așadar, iată o listă cu 10 alimente cu o cantitate ridicată de antioxidanți:
Încercați să consumați zilnic 4-5 porții pe zi din aceste alimente. Listei de mai sus i se adaugă și o serie de ierburi și uleiuri esențiale cu un conținut antioxidant excepțional:
Includeți-le în alimentația dumneavoastră cât mai des și o să vă bucurați de energie, sănătate și vigoare.