Măcar o dată în viață v-ați confruntat cu un simptom neplăcut și inestetic: balonarea. Care sunt cauzele balonării și cum putem ajunge să avem un abdomen plat, vom afla în câțiva pași simpli.
Cauzele balonării:
-exces alimentar, în special alimente bogate în zahăr
-combinații alimentare greșite
– o floră intestinală defectuoasă
-consum de lichide în timpul mesei, sau imediat înainte sau după masă
-mâncatul pe fugă
-stresul, modificări hormonale
Ce este de făcut pentru a avea un abdomen plat?
Fibrele absorb cantități mari de apă și încetinesc trecerea bolului alimentar prin tractul digestiv. Ca urmare a faptului că ele își măresc volumul, vă veți simți sătul o perioadă mare de timp. În plus, fibrele scad cantitatea de calorii pe care corpul dumneavoastră o preia din alimentație, sunteți mai puțin predispuși să acumulați grăsime viscerală, fapt ce reduce circumferința taliei și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni.
Surse excelente de fibre: ovăzul, inul, avocado, legume, tărâțele de psyllium, afine, mere.
Probioticele sunt cele care au grijă de sănătatea florei noastre intestinale și joacă un rol important în pierderea în greutate și menținere.
Alimente probiotice: iaurtul, kefirul, tempeh.
Sunt așa zisele “grăsimi bune”. Studiile confirmă faptul că previn acumularea grăsimii viscerale (grăsimea din jurul burții, din jurul organelor interne), cel mai periculos tip de grăsime.
Surse de “grăsimi bune”: uleiul de măsline, avocado, oleaginoasele, somonul.
Carbohidrații rafinați sunt printre cauzele creșterii grăsimii viscerale (abdominale). Puteți evita acest lucru înlocuind carbohidrații rafinați cu cei integrali.
Surse: orez integral, paste integrale, cereale integrale.
Sucurile carbogazoase, energizantele, sucurile de fructe sunt în general pline de zahăr, prin urmare sunt calorii lichide. Este foarte ușor să faceți abuz și să beți o dată cantități mari din aceste calorii goale. Partea proastă este că semnalul transmis creierului este acela că nu ați mâncat și veți ajunge să consumați dublul caloriilor necesare.
Consumul de proteină nu numai că are un efect termogenic, de ardere a caloriilor, însă vă creează senzația de sațietate. Studiile arată că cei care consumă în mod constant acest nutrient au o talie mai subțire.
Consumând lichide în timpul mesei vă veți dilua sucurile gastrice, iar digestia se va realiza imparțial, apărând balonarea. Pentru a evita, consumați apă cu 30 minute înainte de masă, sau la 60 minute după masă.
Zahărul încetinește metabolismul și afectează sănătatea florei intestinale, fiind o cauză principală a candidei. Evitați pe cât posibil alimentele pe bază de zahăr și învățați să citiți etichetele cu ingrediente: sunt foarte multe alimente la care nu v-ați aștepta și care conțin zahăr.
Ceaiul verde s-a dovedit că este un factor al creșterii arderii grăsimilor cu 17% și al caloriilor cu 4%. Efectul este același și în cazul consumului de ceai negru sau oolong. În plus, reduce riscul acumulării de grăsime viscerală.
Făcând mișcare în mod constant vă veți crește masa musculară, veți accelera metabolismul și veți arde grăsimea. În plus, mușchiul este un “consumator” de calorii. Așadar, cu cât avem o masă musculară mai bine dezvoltată, cu atât va crește arderea caloriilor.