Broccoli gratinat cu ciuperci la cuptor
2018-09-24
Vitaminele necesare femeilor de orice vârstă
2018-10-12

 

 

În ultima perioadă, ca urmare a unor reacții în presă nu tocmai benefice, produsele deshidratate au căpătat o conotație nu tocmai pozitivă și mă refer aici la produsele deshidratate și transformate în praf.

Haideți să vedem ce înseamnă până la urmă deshidratarea: este cea mai veche și sănătoasă metodă de păstrare a alimentelor pe o perioadă îndelungată. Este un proces prin care apa este scoasă din alimente, prin anumite mecanisme. Există 3 metode pentru deshidratare:

  1. Deshidratarea la soare, prin care produsele care vor să fie deshidratate sunt lăsate în soare pe o perioadă de 3-4 zile, cu indicația că aerul trebuie să circule pentru a nu face mucegai.
  2. Deshidratarea în cuptor se face la temperaturi lente,de 40 grade, pentru a păstra proprietățile alimentelor, cu ușa întredeschisă, pentru a circula aerul.
  3. Deshidratorul este un aparat care ajută la deshidratarea fructelor și legumelor într-o manieră foarte simplă.

În urma procesului de deshidratare, pentru a reduce volumul de depozitare, alimentele, prin procedee tehnologice controlate sunt “măcinate”.  În felul acesta, se poate obține foarte simplu o supă cremă sățioasă și gustoasă: se adaugă apă caldă. Proprietățile se păstrează, la fel gustul și aroma.