Studiile privind efectele nocive ale zahărului sunt suficiente cât să ne descurajeze în a mai consuma acest aliment-condiment. Și totuși, cu ce îl înlocuim? Industria alimentară ne oferă 2 alternative: îndulcitorii naturali și pe cei artificiali.
Îndulcitorii naturali:
Conform unui sudiu publicat în Journal of the American Dietetic Association, îndulcitorii naturali pot crește cantitatea de antioxidanți din corpul nostru. Am selecționat 5 dintre cei mai sănătoși îndulcitori naturali:
Conține enzime, antioxidanți, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, niacină și riboflavină. Spre deosebire de mierea raw, cea pasteurizată își pierde din proprietăți. Nu o folosiți în alimente fierbinți, sau în prepararea prăjiturilor, pentru că devine toxică.
Îndulcește de 200 de ori mai bine decât zahărul, însă fără efectele nocive ale acestuia. Are 0 calorii, 0 carbohidrați și zero efecte negative. Spre deosebire de miere, poate fi folosită și în preparatele fierbinți.
Este un îndulcitor natural folosit din ce în ce mai des, datorită indicelui glicemic scăzut și a conținutului ridicat de minerale. Conține fier, zinc, calciu, fosfor și alți fitonutrienți.
Melasa organică este bogată în nutrienți: fier, cupru, calciu, seleniu, potasiu, vitamina B6. Poate fi folosită inclusiv în preparatele fierbinți.
Sunt o sursă excepțională de potasiu, cupru, fier, calciu, vitamina B6. Sunt ușor de digerat și ajută la metabolizarea proteinelor, a grăsimilor și carbohidraților. Studiile confirmă că ajută la reducerea colesterolului “rău”, dar și a incidenței infarctului miocardic. Pentru a putea fi folosite pe post de îndulcitori, curmalele se pasează, până devin cremoase, ca untul de arahide și folosite în preparate.
După cum ați văzut, îndulcitorii naturali sunt sănătoși, însă asta nu înseamnă că puteși exagera cu cantitățile. Fiți moderați!
Îndulcitorii artificiali
Sunt substituenți sintetici ai zahărului. Pot fi derivați din subtanșe naturale. Sunt alternative atragătoare ale zahărului, pentru că nu adaugă calorii preparatelor și îndulcesc mai intens decât zahărul. Ca și beneficii, îndulcitorii artificiali nu provoacă carii, țin greutatea sub control pentru că nu au calorii, nu au carbohidrați și prin urmare ajută la controlul greutății. De-a lungul vremii, îndulcitorii arificiali au flost blamați că ar produce cancer. Însă, conform Institutului Național de Cancer și al altor instituții de sănătate, nu există nuciun studiu științific care să denote acest lucru. Din contră: studiile confirmă că sunt în regulă, în cantități limitate și acceptate de FDA (Food and Drug Administration).
Printre îndulcitorii sintetici se numără: eritritol (este preparat din glucoza obținută din amidonul de porumb sau grâu), xilitolul (cu un indice glicemic foarte mic, 7, poate ficonsumat inclusiv de diabetici), aspartamul (s-a preconizat ca ar cauza cancer, însă din 1981, când a fost aprobat de FDA, niciun studiu nu a concluzionat acest lucru), sucraloza (a fost aprobată de FDA în 1998. S-a vehiculat că ar avea impact negativ asupra sistemului imunitar. Studiile nu au găsit nicio corelație). Cert este că, în cantități reduse, nu pot exista efecte negative.