Având în vedere faptul că sărbătoarea Crăciunului vine după o perioadă destul de lungă de post ( o lună jumătate), timp în care organismul a fost privat de anumite alimente, ar fi o imprudență mare ca la masa de Crăciun să mâncăm toate preparatele pe care nu le-am avut în perioada de post. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este o indigestie alimentară serioasă, care se poate solda cu o vizită la spital, dar și kâteva kilograme în plus, dereglări hormonale, distensie și disconfort abdominal.
Pentru a evita aceste neplăceri, țineți cont de câteva reguli simple, dar eficiente:
1. Nu mâncați mai mult de 2 feluri de mâncare la aceeași masă.
2. Friptura pregătiți-o la cuptor sau grătar, nu prăjită. Asociați-o tot timpul cu o salată de legume crude, pentru a vă accelera digestia.
3. Atenție la porție: 150-200g friptură este suficientă pentru doamne, iar pentru domni 200-300g.
4. Nu mâncați niciodată imediat după masă desertul dulce. Îl puteți mânca pe post de gustare, în prima parte a zilei, cu o ceașcă de cafea.
5. Ultima masă ar trebui să conste în ceva ușor digerabil: o proteină slabă: curcan sau pește, alături de o salată.
6. Nu beți apă în timpul mesei, pentru că vă diluează sucurile gastrice și digestia nu mai are loc decât parțial. Beți apă înainte sau după masă cu minim 30 minute.
7. Nu exagerați cu alcoolul, sunt doar calorii lichide.
8. Ceaiul verde face minuni: accelerează digestia. Așadar, beți 2-3 căni neîndulcite pe parcursul unei zile.
9. Lăsați între mese o distanță de minim 2 ore.
10. Respectați regula celor 100 de pași: după masă, nu vă așezați în pat, ci faceți 100 de pași pe jos, pentru a vă accelera digestia.
Fiți ponderați si echilibrați. Gustul bucatelor bine gătite rămâne câteva secunde, dar senzația de vinovăție, de greu după masă și kilogramele în plus, rămân mult timp.