Salată de linte în stil Toman Diet
2019-02-18
Tort de brânză de vaci cu fructe de pădure
2019-02-21

Asocierea corectă a alimentelor:
 Poate ajuta organismul să ardă mai eficient grăsimile
 Poate asigura absorbția maximă a substanțelor nutritive, enzimelor și proteinelor
 Poate preveni eructațiile, balonarea, gazele intestinale și indigestia
 Poate remedia și preveni problemele corelate cu obezitatea

Asocierea greșită a alimentelor:
 Digestia nu se va realiza complet
 Activitatea enzimelor digestive va fi tulburată
 Substanțele nutritive nu vor fi absorbite în totalitate
 Riscați să vă alegeți cu balonări, indigestie, constipație, crampe stomacale, sindrom de colon iritabil, flatulență
Lucrurile acestea se întâmplă pentru că anumite alimente se digeră mai repede decât altele. Anumite grupe alimentare au nevoie de un anumit tip de enzime digestive. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele (carnea, ouăle, derivatele lactate) au nevoie de sucuri digestive acide, iar carbohidrații (cartofii, orezul, pastele), au nevoie de sucuri digestive alcaline. Asociind proteinele cu carbohidrații, sucurile digestive se vor anula reciproc (alcalin cu acid). În acest caz, hrana nu se va mai digera corect, va intra în putrefacție în intestine, vor aparea balonări, gaze, indigestie, malabsorbție.

GRUPA 1
 Proteinele (carne albă și roșie, pește, brânza, ouă, lapte, moluște și crustacee, soia, tofu). Produc sucuri acide pentru a se digera. Se digera lent(4-8 ore)
GRUPA 2
 Carbohidrații (toate cerealele și produsele care se prepară din acestea: pâine, paste făinoase, faină, biscuiți si legumele care conțin amidon: cartofii, porumbul dulce, miere, sirop de arțar, zahăr și dulciuri). Produc sucuri alcaline și se digera rapid. Au nevoie de alte enzime decât proteinele.
GRUPA 3
 Salatele, legumele care nu conțin amidon, semințele, condimentele și uleiurile din semințe. Pot fi combinate atât cu proteinele, cât și cu carbohidrații.
GRUPA 4
 Fructele. Formează un grup distinct și sunt cele care se digeră cel mai repede. Folosesc enzime complet diferite de alimentele din grupele anterioare

SOLUȚIA:
 NU consumați la aceeași masa alimente din GRUPA 1 și alimente din GRUPA2, adică proteine și carbohidrați.
 Alimentele din GRUPA3 pot fi combinate atât cu alimentele din GRUPA1(proteine), cât și cu alimentele din GRUPA2 (carbohidrații).
 Fructele se vor mânca tot timpul singure, la cel puțin 30 minute distanță de consumarea alimentelor din celelalte grupe. Ideal ar fi să consumăm fructe dimineața, pe stomacul gol, pentru că în felul acesta organismul va beneficia de absorbția în întregime a tuturor nutrienților. Dacă vor fi consumate după masă, ele vor rămâne blocate în intestine, în urma celorlalte alimente, care au nevoie de mai mult timp pentru digestie și vor începe să fermenteze. Nu amestecați niciodată pepenele cu alte fructe. Dintre toate, el se digeră cel mai repede, așadar, se consumă singur. Amestecând fructele cu alte alimente rezultatul este: balonare, flatulența, indigestie.
 După o masă cu carbohidrați lăsați să treacă cel puțin 2 ore până să consumați proteine. După ce ați mâncat proteine așteptați minim 3 ore până să consumați carbohidrați. Proteinele au nevoie de 4 ore până să ajungă în intestine, iar carbohidrații de 2 ore.