Problema grăsimilor saturate a luat amploare de ceva vreme încoace. Dacă uleiul de măsline este bun crud, în salate, nu este bun pentru gătit la temperaturi înalte, dacă odată se spunea că uleiul de palmier e minunat la gătit, acum este cancerigen, de cel de floarea soarelui nici nu mai încape vorbă și uite așa rămânem cu o întrebare fără răspuns când vine vorba și noi ce uleiuri mai folosim?
Conform ultimelor studii, uleiul de avocado este cel mai bun: poate fi folosit crud, în salate, la gătit, pentru că punctul lui de ardere este destul de ridicat, adică 200 grade celsius, dar și în cosmetică fiind excelent pentru sănătatea părului, putând fi folosit și pe post de demachiant.
De reținut: uleiul de avocado nu păstrează în proporție de 100% toți nutrienții conținuți de fructul avocado, însă trebuie specificat că nu conține colesterol și își menține o cantitate mare de vitamina A și E.
Pe parte de beneficii amintim:
• Îmbunătățește simptomele artritei
• Scade tensiunea și asta datorită grăsimilor sănătoase conținute
• Are efecte benefice asupra celor suferinzi de psoriazis sau probleme ale pielii, ca urma a conținutului de vitamina B12.
• Crește absorbția nutrienților. Studiile arată că adăugând ulei de avocado în mâncare veți crește absorbția carotenoizilor
• Protejează sistemul cardiovascular și scade colesterolul
Dacă vreți să gătiți cu ulei de avocado, varianta de ulei nerafinat are un punct de ardere mediu, deci este bun de folosit pentru mâncăruri ce nu necesită preparare termică foarte ridicată, în schimb uleiul de avocado rafinat are un punct de ardere ridicat, la 200grade celsius, putând fi folosit în mâncărurile preparate la temperaturi înalte.
Odată desfăcută sticla de ulei, este bine a fi consumată în termen de 6 luni, păstrată într-un loc răcoros, departe de lumină și căldură.