Alimentele bogate în colesterol vă fură tinerețea. Este un studiu epidemiologic făcut de către dr. Richard Shekelle, profesor de epidemiologie la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității Statului Texas din Huston. Concluzia studiului este că persoanele care mănâncă mult colesterol zilnic (700 mg sau mai mult) își scurtează viața în medie cu 3 ani, dar sunt și mai predispuse la cancerul de plămâni.
Aceste efecte sunt cauzate de asalturile radicalilor liberi. Colesterolul din alimente reacționează rapid cu oxigenul pentru a forma produsele colesterolului oxidat sau PCO, radicali liberi extrem de puternici, ce pot deteriora în mod ireparabil ADN-ul celulelor. În cadrul unui experiment, oamenii de știință au scăldat aorta iepurilor cu aceste PCO și au observat deteriorarea produsă: radicalii liberi din PCO făcuseră găuri în învelișul exterior al aortei. Asemenea orificii sunt invitații pentru trombocite sau alte resturi pentru a se lipi de ele și a forma plăci, ceea ce determină astuparea vaselor de sânge.
Și dacă tot vorbim de colesterol și efectele nocive, haideți să vedem care sunt sursele: grăsimile hidrogenate (margarina și mâncărurile fast food), alimentele consumate în cantități ridicate, care au un conținut mare de grăsimi saturate (unt, slănină, iaurt, brânză, carbohidrați și zaharuri).
Totuși nu orice tip de grăsime este ”rea”. Uleiul de măsline și alte grăsimi mononesaturate ajută la menținerea tinereții și la contracararea bolilor. În țările mediteraneene consumul ridicat de ulei de măsline este corelat cu mai puține cazuri de probleme cardiovasculare. Untura de pește este iarăși un puternic elixir al tinereții, la fel este uleiul de nuci de macadamia, cel de semințe de in, avocado, migdale și alune.