În ultima vreme auzim tot mai des de intoleranțele la gluten și prin urmare de dietele fără gluten. Până la urmă, glutenul este doar o proteină vegetală care dă elasticitate aluaturilor și produselor de patiserie. Se găsește în cereale: mei, grâu, orez, porumb, ovăz, secară, ovăz. Totuși și produsele procesate pot conține gluten: dressing-urile de salate, mâncărurile prăjite, conurile de înghețată, snacks-urile, bomboanele.
În cazul în care aveți intolereanță la gluten, sau boala Celiacă, chiar și o cantitate mică de gluten poate să vă afecteze, în sensul că sistemul imunitar o să atace glutenul, pentru că îl va percepe ca pe un invadator. Țesuturile din interiorul și exteriorul tractului digestiv se inflamează, vilozitățile sunt reduse, iar mucoasa intestinului afectată. În acest caz, suprafața intestinului se reduce, iar absorbția nutrienților este inhibată, prin urmare organismul nu mai asimileaza vitaminele și mineralele esențiale. Ceea ce urmează este simplu de intuit: anemie, depresie, infertilitate.
Persoanele care nu suferă de boala celiacă au peretele intestinal acoperit cu vilozități și microvilozități cu rol în mărirea suprafeței intestinului, pentru o absorbție optimă a nutrienților.
În cazul persoanelor cu intoleranță la gluten sau suferinde de boala Celiacă, renunțarea la gluten aduce îmbunătățiri semnificative asupra stării de spirit, a procesului de digestie, asupra colesterolului și a nivelului de energie. Însă eliminarea benevolă a glutenului, fără să existe vreo recomandare de specialitate în acest sens nu este cea mai bună soluție, pentru că și glutenul are rolul său în organism.
Atât timp cât nu este consumat în exces, glutenul are următoarele beneficii:
Eliminarea glutenului din alimentație în mod benevol nu facilitează procesul de slăbire, așa cum se crede. Nu are acest efect, însă reducerea carbohidraților, a zaharurilor și a produselor procesate, o viață activă, da, vă ajută să scădeți în greutate, să fiți mai energici și mai productivi!