ȚELINĂ UMPLUTĂ CU CARNE DE CURCAN
Ingrediente pentru o persoană
-o țelină mică, de aproximativ 300 g
-zeamă de lămâie
-100g carne de curcan
-1 ceapă mică, roșie de 50g
-sare, usturoi, nucșoară
-1/2 lingură ulei de ulei de măsline
-100g conopidă
-20g mărar proaspăt
-1 lingură iaurt natur slab
-1 linguriță psyllium, sau 1 lingură fibre Toman Diet
Mod de preparare:
Țelina se curăță de coajă și se taie pe jumătate. Se pune la fiert în apă cu lămâie și între timp tocăm ceapa și punem la călit într-o tigaie. Se adaugă carnea de curcan. Se călește împreună cu ceapa și se adaugă restul condimentelor: usturoi, nucșoară proaspăt măcinată și sare. Când țelina s-a fiert pe jumătate, scoatem din apă și o scobim, astfel încât să rămâna groasă de ½ de cm. Țelina scobită se umple cu compoziția de carne și ceapă, care se introduce la cuptor, într-o tavă, la 180 grade, timp de 10 minute. Cât timp țelina se coace, se desfac buchețelele de conopidă, care se mărunțesc într-un blender, până ajung la mărimea unui bob de orez. Se adaugă ½ lingură ulei de măsline și se călește. Se adaugă sare după gust. Mărarul se fierbe în apă cu sare (apă cât să acopere mărarul), se adaugă iaurtul și se mixează. Dacă este prea omogen, sosul poate fi diluat cu apă, sau dacă e prea lichid, sosul poate fi mai compact adăugând psyllium sau fibre Toman Diet.
Țelina se servește cu sosul de mărar obținut și garnitura de conopidă.
Tips&tricks:
Poate fi consumat din etapa 2, dar în etapa 4 iaurtul poate fi înlocuit cu lapte vegetal.
Valori nutriționale:
-calorii: 358kcal
-proteine: 31.9g
-lipide: 8,5g
-carbohidrați: 31,5g
-fibre: 12.7g
BEIGL CU NUCĂ SAU MAC ÎN STIL TOMAN
Ingrediente:
Pentru aluat:
-200g făină albă
-250g făină integrală de grâu
-40g făină de secară
-60g făină de ovăz
-250g ulei de cocos la temperatura camerei
-4-5 linguri eritritol
-20g drojdie proaspătă
-50 ml lapte
-2 linguri rom, sau aromă
-3 gălbenușuri de ou
-1 lingură smântână
-1 vârf de sare
-coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
-540g nuci tocate, sau mac
-200 ml apă
-4 linguri eritrit
-5 ml aromă de vanilie
-coaja de la o lămâie
-100 g fructe uscate (stafide, cireșe)
-1 gălbenuș de ou
Mod de preparare:
Se face o maia din lapte, drojdie și eritrit, după care se amestecă cu restul ingredientelor pentru aluat. Dacă aluatul obținut este prea moale, se mai adaugă făină, sau fibre Toman Plus, dacă este prea tare, puteți să adăgați iaurt slab, pentru a-l aduce la consistența dorită. Se împarte aluatul în patru bucăți și îl lasați acoperit, la cald, timp de o oră pentru a crește.
Între timp, se pregătește umplutura. Ingredientele pentru umplutură se pun într-o oală și se amestecă constant. Cu cât este mai groasă umplutura, cu atât este mai bună și beigl nu se va crăpa în timpul coacerii. Se lasă la răcit.
Aluatul se întinde,la o grosime de jumătate de centimetru și se adaugă umplutura, după care se rulează foaia ca pe cozonac. Beigl astfel obținute se pun în tavă de cozonac și se lasă la odihnit încă 30 de minute. Se înțeapă cu o furculiță și se ung cu gălbenuș de ou, după care se pun în cuptorul preîncălzit, la 200grade, timp de 20-30 minute.
Pot fi consumate din etapa 4.