Rețete delicioase pentru masa de Revelion, care nu îngrașă

Guguluf fără zahăr în stil Toman
2018-12-20
Salată de creveți cu linte picantă
2019-01-08

Am trecut cu bine peste perioada Crăciunului, însă mai avem încă o provocare pentru menținerea greutății dorite: masa de revelion. De aceea ne-am gândit să vă venim în ajutor cu rețete delicioase, sănătoase și calorii puține.

 

Salată de somon

 

Ingrediente:

-800g file de somon

-400g frunze verzi, amestec

-zeama de la o lămâie

-1 lingură ulei de măsline extravirgin

-1 lingură ulei de măsline simplu

-2 legături ridichi proaspete

-2 linguri amaranth fulgi

-sare și piper

Mod de preparare:

Somonul se pregătește la grătar sau cuptor, după care se stropește cu zeamă de lămâie. Într-un vas, se amestecă zema de lămâie, cu uleiul și se adaugă peste salată. Se adaugă somonul și se așează în farfuria de servit. Se presară fulgi de amaranth peste amestec.

Valori nutriționale per porție:

-362 kcal

-39,8 proteine

-23g lipide

-3g carbohidrați

-1,2g fibre

Se poate consuma din etapa 3, iar fără amaranth, chiar din etapa 2.

Tips&tricks:

Se pot adăuga germeni de grâu sau chipsuri Toman Diet.

OUĂ UMPLUTE CU IAURT ȘI LEGUME

Timp de pregatire : 30 minute

Portii pentru 4 persoane

Ingrediente:

8 ouă

100 ml iaurt slab

1 lingură muștar

1 ardei gras roșu tăiat cubulețe

2 linguri brânză de vaci slabă în grăsime

Sare, piper, curry

Pentru sos:

300 ml iaurt slab

1/3 chimen tocat

1 dovlecel dat prin răzătoare

Arpagic pentru ornament

Mod de preparare:

Fierbem ouăle cu sare într-un vas, aproximativ 20 -25 de minute, astfel încât să fie fierte tari. Le cojim după ce se răcesc și le tăiem pe lungime.

Într-un castron punem gălbenușul de ou, muștarul, brânza de vaci, iaurtul și condimentele și mixăm pe prima treaptă a mixerului, astfel vom avea o textură mai cremoasă. Apoi umplem jumătățile cu această pastă.

Într-un bol vom amesteca chimenul mărunțit cu dovlecelul dat pe răzătoare și asezonăm cu sare. În caz că lasă prea multă apă, le vom scurge. După care adăugăm iaurtul și amestecăm.

Asezăm ouăle umplute pe un platou și turnăm sosul lângă. Ornăm cu arpagic sau ceapă verde

*Se poate consuma din etapa a doua.

O porție conține:

Calorii: 210 Kcal

Proteine: 16 g

Grăsime: 13 g

Carbohidrați: 7 g

TARTINE CU TON ȘI LEGUME

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 15 min

 

Ingrediente:

4 conserve mici de ton în suc propriu

1 ceapă roșie

1 castravete mai micuț

1 lingură de muștar

Cimbru , rozmarin

1 ardei gras tăiat cubulețe

4 linguri capere

Zeama de la o lămâie

Sare, piper alb

 

4 porții pâine Toman Diet

 

Mod de preparare:

Sfărâmăm tonul cu furculița. Adăugăm ceapa, ardeiul gras, castravetele și muștarul. Adăugăm și condimentele verzi si amestecam bine.

Întindem crema pe feliile de pâine Toman și presaram cu cubulețe de legume și capere.

 

*Se poate consuma din etapa a doua.

O porție conține:

Calorii: 246 Kcal

Proteine: 21 g

Grăsime: 21 g

Carbohidrați: 4 g

Fibre: 7 g

SĂRĂȚELE DE DOVLECEI CU PARMEZAN

 

Ingrediente pentru o persoană:

-250g dovlecel

-o linguriță ulei de măsline

-30g parmezan

-cimbru, oregano, sare (dacă este cazul)

Mod de preparare:

Se curăță dovlecelul și se taie sub formă de bețe, de 1 cm grosime. Se unge fiecare băț cu ulei de măsline. Între timp, parmezanul ras se amestecă cu restul condimentelor (atenție la sare, parmezanul este deja sărat). Prin acest amestec se tăvălesc bețele de dovlecei și se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 15-20 minute.

Poate fi consumat din etapa 3, dar și din etapa 2 dacă înlocuiți parmezanul cu chipsuri mărunțite Toman, sau cu psyllium.

Tips & tricks

Poate fi consumată ca și garnitură sau ca o gustare. Condimentele pot varia, putându-se adăuga usturoi sau ghimbir.

Informații nutriționale:

Calorii: 205 kcal

Proteine: 13,7 g

Grăsime: 13,5 g

Carbohidrat: 6.4g

Fibre: 2.5 g

PĂSTRĂV LA CUPTOR PE PAT DE SALATĂ

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 70 minute

 

Ingrediente:

4 păstrăvi, fiecare de 300-400 g

Zeama de la o lămâie

Sare, piper

200 g salată verde

 

Pentru dressing:

Coaja de lamaie taiata fasii

Rozmarin

Usturoi pisat

2 linguri ulei de măsline

O legătură de pătrunjel proaspăt

1 ardei

 

Mod de preparare:

Curățăm peștele și crestăm pe ambele părți. Asezonăm cu sare și piper și stropim cu zeamă de lămâie.

Ungem cu ulei și lăsăm la cuptor până se va rumeni.

Într-un mojar pisăm coaja de lămâie cu usturoi și ulei de măsline și asezonăm cu sare și piper.

Scoatem peștele, ungem cu dressing și dăm înapoi la cuptor.

 

Vom servi cu salată verde sau legume proaspete.

 

*Se poate consuma din etapa 1 (preparat la aburi, fără ulei și lămâie, doar cu sare și piper) și etapa 2-3-4.

O porție conține:

Calorii: 375 Kcal

Proteine: 64 g

Grăsime: 3 g

Carbohidrați: 2 g

Fibre: 1 g

ȚELINĂ UMPLUTĂ CU CARNE DE CURCAN

Ingrediente pentru o persoană

-o țelină mică, de aproximativ 300 g

-zeamă de lămâie

-100g carne de curcan

-1 ceapă mică, roșie de 50g

-sare, usturoi, nucșoară

-1/2 lingură ulei de ulei de măsline

-100g conopidă

-20g mărar proaspăt

-1 lingură iaurt natur slab

-1 linguriță psyllium, sau 1 lingură fibre Toman Diet

Mod de preparare:

Țelina se curăță de coajă și se taie pe jumătate. Se pune la fiert în apă cu lămâie și între timp tocăm ceapa și punem la călit într-o tigaie. Se adaugă carnea de curcan. Se călește împreună cu ceapa și se adaugă restul condimentelor: usturoi, nucșoară proaspăt măcinată și sare. Când țelina s-a fiert pe jumătate, scoatem din apă și o scobim, astfel încât să rămâna groasă de ½ de cm. Țelina scobită se umple cu compoziția de carne și ceapă, care se introduce la cuptor, într-o tavă, la 180 grade, timp de 10 minute. Cât timp țelina se coace, se desfac buchețelele de conopidă, care se mărunțesc într-un blender, până ajung la mărimea unui bob de orez. Se adaugă ½ lingură ulei de măsline și se călește. Se adaugă sare după gust. Mărarul se fierbe în apă cu sare (apă cât să acopere mărarul), se adaugă iaurtul și se mixează. Dacă este prea omogen, sosul poate fi diluat cu apă, sau dacă e prea lichid, sosul poate fi mai compact adăugând psyllium sau fibre Toman Diet.

Țelina se servește cu sosul de mărar obținut și garnitura de conopidă.

Tips&tricks:

Poate fi consumat din etapa 2,  dar în etapa 4 iaurtul poate fi înlocuit cu lapte vegetal.

Valori nutriționale:

-calorii: 358kcal

-proteine: 31.9g

-lipide: 8,5g

-carbohidrați: 31,5g

-fibre: 12.7g

BEIGL CU NUCĂ SAU MAC ÎN STIL TOMAN

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

-200g făină albă

-250g făină integrală de grâu

-40g făină de secară

-60g făină de ovăz

-250g ulei de cocos la temperatura camerei

-4-5 linguri eritritol

-20g drojdie proaspătă

-50 ml lapte

-2 linguri rom, sau aromă

-3 gălbenușuri de ou

-1 lingură smântână

-1 vârf de sare

-coaja rasă de la o lămâie

Pentru umplutură:

-540g nuci tocate, sau mac

-200 ml apă

-4 linguri eritrit

-5 ml aromă de vanilie

-coaja de la o lămâie

-100 g fructe uscate (stafide, cireșe)

-1 gălbenuș de ou

Mod de preparare:

Se face o maia din lapte, drojdie și eritrit, după care se amestecă cu restul ingredientelor pentru aluat. Dacă aluatul obținut este prea moale, se mai adaugă făină, sau fibre Toman Plus, dacă este prea tare, puteți să adăgați iaurt slab, pentru a-l aduce la consistența dorită. Se împarte aluatul în patru bucăți și îl lasați acoperit, la cald, timp de o oră pentru a crește.

Între timp, se pregătește umplutura. Ingredientele pentru umplutură se pun într-o oală și se amestecă constant. Cu cât este mai groasă umplutura, cu atât este mai bună și beigl nu se va crăpa în timpul coacerii. Se lasă la răcit.

Aluatul se întinde,la o grosime de jumătate de centimetru și se adaugă umplutura, după care se rulează foaia ca pe cozonac. Beigl astfel obținute se pun în tavă de cozonac și se lasă la odihnit încă 30 de minute. Se înțeapă cu o furculiță și se ung cu gălbenuș de ou, după care se pun în cuptorul preîncălzit, la 200grade, timp de 20-30 minute.

Pot fi consumate din etapa 4.