Rețete pentru masa de Crăciun, care nu îngrașă

Chipsuri dietetice și sănătoase
2018-12-04
Cu Răzvan Popescu despre dietă
2018-12-06

Se apropie poate cea mai așteptată perioadă a anului: Crăciunul. Odată cu bucuria adusă de această sărbătoare, apare și o temere a celor  ce țin la silueta lor, știind că mesele românești sunt dintre cele mai calorice. Așadar, pentru cei care au această problemă, sau sunt în programul Toman Diet, nutriționiștii Toman au dezvoltat câteva rețete delicioase, sănătoase și care nu îngrașă, inclusiv sărmăluțe și deserturi delicioase.

 

Macarons de legume cu cremă de brânză

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente:

1 linguriță drojdie uscată

200 g făină de secară

1 morcov, 1 țelină, 1 ceapă verde, puțină conopidă fiartă și făcută piure

4 ouă

200 ml iaurt slab

200 ml lapte de orez

1 linguriță tărâte de ovăz

 

Pentru umplutură:

400 g brânză de vaci slabă în grăsimi

100 ml iaurt slab

1 linguriță  rozmarin,  1 linguriță  busuioc, 1 linguriță salvie  proaspătă

Sare, piper

Amestecăm ingredientele pentru aluat și lăsăm la dospit.

Într-un mixer amestecăm brânza de vacă cu iaurt, sare și condimentele verzi până vom avea o textură cremoasă.

Întindem aluatul pe masa de lucru, decupăm cu un pahar sau o formă și presărăm cu semințe. Le asezăm în tavă tapetată cu hârtie de copt le introducem la cuptor.

Se coc la 140 grade C până se rumenesc bine și devin  aurii.

În final după ce se răcesc se lipesc  doi macarons cu cremă rece.

*Se poate consuma din etapa a treia.

O porție conține:

Calorii: 455 Kcal

Proteine: 30 g

Grăsime: 14,5 g

Carbohidrați: 52 g

Fibre: 5 g

 

Grisine din făină integrală cu cremă de brânză

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente pentru 4 persoane:

Grisine: 300 gr făină de secară, 2 ouă, 1 linguriță psyllium, 1 linguriță făină de semințe de in,

Sare, piper, praf de copt

Cremă de brânză cu ruccola: 500 gr brânză de vacă slabă în grăsime, 2 linguri iaurt slab, sare, nucșoară,  o mână de ruccola.

Zacusca: 1 ceapă marunțită, usturoi pisat,6 roșii mici tăiate cubulețe, 4 ardei grași tăiați cubulețe,un morcov dat pe răzătoare, sare, piper și zeamă de lămâie.

Crema de vinete: 2 vinete, 2 linguri muștar, 4 linguri maioneză light, pătrunjel proaspăt, 1 ceapă roșie marunțită, sare, piper ,1 lingură ulei de măsline, zeama de la o lămâie

 

Mod de preparare:

Amestecăm ingredientele pentru aluat și lăsăm la dospit timp de 30 de minute.

Le modelăm în palme în formă de grisine și le asezăm în tavă pe foaie de copt.

Le introducem la cuptor la 140 grade C până se rumenesc și devin ușor crocante.

 

Până se fac grisinele putem pregăti cele trei creme:

Crema de brânză cu ruccola: Brânza de vacă se amestecă cu iaurt, sare, nucșoară și adăugăm și ruccola mărunțită și punem la frigider.

Zacusca:  Asezonăm legumele (morcov, ceapă, ardei) curățate și tăiate în prealabil și adăugăm și roșiile. Adăugăm zeama de lamaie. Mixăm pentru o textură mai cremoasă și punem la frigider.

Crema de vinete: Călim vinetele tăiate cuburi și ceapa roșie, după care le mixăm. Adăugam muștarul, maioneza light, patrunjelul și zeama de lămâie. Asezonăm cu sare și punem la răcit.

Putem servi grisinele calde cu cremele scoase din frigider.

*Se poate mânca din etapa a treia

O porție conține:

Calorii: 423 Kcal

Proteine: 30 g

Grăsime: 10,5 g

Carbohidrați: 59 g

Fibre: 7,5 g

 

Piept de curcan cu portocale

Ingrediente:

200 g piept de curcan

1 portocală

Cuișoare, nucșoară

1 lingură ulei de măsline

Sare, piper

 

Mod de preparare:

Feliile de carne le asezonăm cu sare, piper și ulei de măsline. Așezăm într-un vas de iena. Portocala o tăiem în două, o jumătate tăiem cubulețe și punem peste carne, iar jumatatea cealalata o vom stoarce. Stropim carnea cu sucul de portocale și asezonăm cu nucșoară și cuișoare. Acoperim cu o folie și punem la cuptor pentru  40 minute, până se va rumeni frumos.

Se poate servi cu piure de cartofi Toman Diet și salată verde.

*Se poate consuma de la etapa a doua.

Sarmale cu hrișcă

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente pentru 4 persoane:

600 g piept de curcan

1 ceapă roșie mărunțită

1 roșie tăiată cubulețe

1 varză mică

1 ardei gras mărunțit

600 g varză acră

1 lingură ulei de măsline

2 ouă

150 gr  hrișcă fiartă

Sare, piper, chimen, boia

 

Mod de preparare:

Călim ceapa cu ardeiul și adăugăm roșiile. Asezonăm cu sare,boia și chimen. Adăugăm varza acră mărunțită și punem 300 ml de apă.

Într-o oală amestecăm carnea tocată cu hrișca fiartă. Asezonăm cu sare, piper și boia și adăugăm ouăle. Amestecăm bine compoziția.

Frunzele de varză le dăm printr-un clocot. Luăm din compoziție, punem pe o frunză de varză  și rulăm cu marginile în interior.

Asezăm sarmalele peste varza călita anterior și lăsăm la fiert la foc mic timp de o oră.

Putem servi cu un iaurt slab.

*Se poate consuma din etapa a treia.

O porție conține:

Calorii: 293 Kcal

Proteine: 45 g

Grăsime: 7 g

Carbohidrați: 10 g

Fibre: 11 g

 

Brownie cu înghețată

Timp de pregătire: 60 min

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

400 g făină de secară

Un vârf de cuțit de stevie

250 g ciocolată topită Toman

120 g praf de cacao

3 linguri ulei de măsline

5 ouă

250 ml iaurt slab

2 linguri fulgi de ovăz

Scorțișoară, nucșoară

1 linguriță praf de copt

4 cupe de înghețată fără zahăr

 

Mod de preparare:

Amestecăm ouăle cu iaurtul și ciocolata topită. Adăugăm praful de cacao, praful de copt și făina. Punem într-o formă de copt și dăm la cuptor la 140 grade C timp de 30 de minute.

Vom felia după ce se racește.

Servim cu înghețată fără zahăr

 

*Se poate consuma de la etapa a doua.

O porție conține:

Calorii: 533 Kcal

Proteine: 22 g

Grăsime: 14 g

Carbohidrați: 80 g

Fibre: 17 g

Ingrediente:

1 pliculeț terci de ovăz Toman cu mere și scorțișoară

1 pliculeț miere de la clătitele cu miere Toman

300 g faina de secară

100 g fibre Toman sau tărâțe de Psyllium

120 g unt de cocos

120 g eritrit (indulcitor)

120 g fulgi de ovăz dacă este necesar

1 lingură amestec de condimente pentru turtă dulce (anason, cuișoare, scorțișoară)

1 linguriță bicarbonate de sodiu

 

Mod de preparare:

Amestecăm conținutul plicului de terci de ovăz si scortisoara cu făină de secară și fibre Toman (tărâte de psyllium). Adăugăm eritritul cu mierea și amestecul de condiment și frământăm bine cu mâna. Lăsăm aluatul măcar o oră la frigider.

Se scoate aluatul din frigider și se lasă un pic să se încălzească.Întindem aluatul pe un blat de lucru și decupăm cu o formă. Le punem pe o foaie de copt în tavă și le coacem la 140 grade C timp de 20 min.

Decorăm cu glazură după preferințe.

*Se poate consuma de la etapa a patra.

 

Vin fiert cu bomboane de ciocolată

Ingrediente pentru vin:

200 ml vin roșu sec

Anason

1 baton de scorțișoară

1 portocală

 

Mod de pregătire:

Punem la fiert vinul cu toate mirodeniile și adăugăm sucul de la jumatate de portocale.

Putem orna cu feliuțe de portocale.

 

Ingrediente pentru bomboane de ciocolata:

1 pliculeț desert de ciocolată Toman

100 g fulgi de ovăz

100 g fibre Toman sau psyllium

 

Mod de preparare:

Pregătim desertul de ciocolată Toman Diet și adăugăm fulgii de ovăz cu psyllium. Vom forma bomboane și punem o cireașă

în mijloc. Vom pune la cuptor timp de 30 de minute.

Se poate servi cu ceai sau cafea.