Variante de terci de ovăz pentru mic-dejun
2018-08-13
Clătite cu carne de curcan în stil Toman
2018-08-22

 

Antioxidanții sunt fără dubiu o parte esențială pentru o sănătate de fier. Dar ce sunt mai exact antioxidanții, care sunt beneficiile lor și unde îi găsim?

Așadar, să luăm întrebările pe rând: antioxidanții sunt molecule ce ajută la inhibarea efectului oxidant al altor molecule, mai exact al radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule cărora le lipsește un electron, pe care îl “fură” de la proteinele din corp, ceea ce afectează structura ADN-ului dar și structura altor celule, ajungând să creeze efectul “bulgărului de zăpadă” – moleculele încep să fure câte un electron unele de la altele, fiecare devenind câte un radical liber. Care sunt efectele: îmbătrânire prematură, celule deteriorate, slăbirea sistemului imunitar, ceea ce pot duce la peste 60 de afecțiuni, printre care: cancer, cataractă, ateroscleroză, Parkinson. Aici intervine rolul antioxidanților, pentru că ei sunt cei care protejează organismul de aceste efecte nedorite.

Beneficiile antioxidanților:

  • “repară” celulele afectate – anumite tipuri de antioxidanți pot repara celulele afectate, ceea ce este un lucru extrem de important mai ales dacă e vorba despre propriul ADN.
  • Reduc riscul cancerului
  • Încetinesc procesele de îmbătrânire ale pielii, ochilor, țesuturilor, încheieturilor, inimii și creierului
  • Ajută procesul de detoxifiere
  • Promovează o piele mai tânără și mai strălucitoare
  • Scad riscul afecțiunilor cognitive, cum ar fi demența
  • Protejează de afecțiunile cardiace

Unde găsim antioxidanții:

Surse excelente de antioxidanți pot fi găsite în fructe și legume. Nivelul de antioxidanți poate fi măsurat cu ajutorul ORAC (oxygen radical absorption capacity). Măsurătoarea ORAC testează capacitatea unui aliment de a absorbi și elimina radicalii liberi. Aceste măsurători au fost dezvoltate de Institutul Național de Îmbătrânire și s-au bazat pe valorile de 100g ale alimentelor cercetate. Așadar, iată o listă cu 10 alimente cu o cantitate ridicată de antioxidanți:

  1. Goji: 4310, ORAC
  2. Afine: 9621 ORAC
  3. Ciocaolata neagră, 20816 ORAC
  4. Nucile pecan: 17940 ORAC
  5. Fasolea: 8606 ORAC
  6. Anghinare: 9416 ORAC
  7. Merișoare: 9090 ORAC
  8. Mure: 5905 ORAC
  9. Coriandru: 5141 ORAC
  10. Lămâia: 6305 ORAC

Încercați să consumați zilnic 4-5 porții pe zi din aceste alimente. Listei de mai sus i se adaugă și o serie de ierburi și uleiuri esențiale cu un conținut antioxidant excepțional:

  1. Scorțișoara: 267537 ORAC
  2. Oregano: 159277 ORAC
  3. Turmeric: 102700 ORAC
  4. Cacao: 80933 ORAC
  5. Usturoiul:314446 ORAC
  6. Pătrunjelul: 74349 ORAC
  7. Ghimbirul: 28811 ORAC
  8. Chimion: 76800 ORAC
  9. Cimbru: 27426 ORAC
  10. Busuioc: 67553 ORAC

Includeți-le în alimentația dumneavoastră cât mai des și o să vă bucurați de energie, sănătate și vigoare.